Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Belediye Meclis üyeleriyle birlikte kentin içme suyu ihtiyacını uzun yıllar karşılayacak projeleri yerinde inceledi. Uğur Suyu, Bıçkı Deresi ve Gürcü Asar Deresi’nden su temin edilmesini kapsayan projede, günlük 130 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisi inşaatı devam ederken; 1.250 kilometrelik yeni içme suyu şebekesinin yapımına da bu yaz başlanması hedefleniyor.

DMHA DÜZCE-Yatırımlar kapsamında Uğur Suyu ana kaynak olarak kullanılacak, ihtiyaç halinde Bıçkı Deresi’nden pompa desteği sağlanacak. Gürcü Asar Deresi ise özellikle kuzey mahallelerinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak.

Başkan Özlü, daha önce Hasanlar Barajı’ndan su getirilmesinin planlandığını ancak yüksek maliyet ve düşük su kalitesi nedeniyle bu projeden vazgeçildiğini belirtti. Mevcut sistemin 173 milyon TL’ye mal olduğunu ve daha kaliteli su sağladığını vurguladı.

60 dönüm arazi üzerine kurulan ve tamamlandığında günlük 130 bin metreküp su arıtma kapasitesine ulaşacak olan arıtma tesisi, Düzce tarihinin en büyük içme suyu yatırımı olarak öne çıkıyor. Projenin şebeke kısmı ise İller Bankası iş birliğiyle yürütülüyor. Yurtdışından sağlanan finansmanla ihalesi yapılan yeni şebekenin yaz aylarında inşasına başlanması planlanıyor.

Başkan Özlü, mevcut şebekede sık yaşanan arızaların ve yüksek kayıp-kaçak oranlarının ciddi sorunlar yarattığını belirterek, yeni sistemle bu oranların yüzde 10’un altına düşeceğini ve bakım maliyetlerinde ciddi azalma sağlanacağını ifade etti. Ayrıca kurulacak SCADA sistemiyle suyun şehir genelinde dijital olarak izlenebileceği bildirildi.

Düzce’de içme suyunun yanı sıra atık su yönetimi için de yatırımlar devam ediyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından biri mevcut alanda, diğeri Cumayeri’nde olmak üzere iki yeni atık su arıtma tesisi kuruluyor. Toplam yatırım bedeli ise 4,7 milyar TL’yi buluyor.

Kullanılan kredilerin tamamen yatırım odaklı olduğunu vurgulayan Başkan Özlü, “Düzce’nin geleceği için belediyemizi borçlandırıyoruz ancak bu sistem, kendini finanse edecek yapıya sahip” dedi. Musluklardan akan suyun her gün analiz edildiğini ve Sağlık Bakanlığı tarafından da düzenli olarak kontrol edildiğini ifade eden Özlü, “İçme suyumuz güvenlidir” açıklamasında bulundu.

Başkan Özlü, tamamlandığında Düzce’nin 2055 yılına kadar içme suyu sorunu yaşamayacağını belirtti. Ancak binalarda hidrofor ve su deposu kullanımının da önemli olduğunu hatırlattı. Meclis üyelerine de çağrıda bulunan Özlü, “Bu projeler geleceğe kalacak. Gelin, birlikte hareket ederek Düzce’ye kalıcı hizmetler bırakalım” diye konuştu.